2017. október 13., péntek

A POGÁCSA



Igen, csupa nagy betűvel, mert Nekem ez vált be a legjobban, ezt készítem minden alkalomra.
Ha marad belőle, még másnap is puha.

Hozzávalók:



·                     35 dkg teljeskiörlésű liszt
·                     15 dkg finomliszt ( vagy összesen 50 dkg finomliszt, ki hogy szereti)
·                     1,5 dl tej
·                     25 gramm friss élesztő
·                     1 tk cukor
·                     10 dkg vaj
·                     25 dkg túró
·                     3 ek tejföl
·                     2 tojás sárgája
·                     3 tk só
·                     25-30 dkg sajt



A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Egy tálba kimérjük a lisztet és a vajat elmorzsoljuk benne, majd a túrót is. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tésztához és összedolgozzuk. Ezután beletesszük a tejfölt, tojást, sót és jól összegyúrjuk.

Kb 45 percig kelesztük, ez idő alatt a duplájára kel.

Közben lereszeljük a sajtot, és bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.

Ha megkelt a tészta, jó vékonyra kinyújtjuk téglalap alakúra, megszórjuk a sajt negyedével, majd félbe hajtjuk, majd megint félbe. Ismét kinyújtjuk, sajt, hajtjuk, hajtjuk. Aztán még egyszer megismételjük. Utána ismét kinyújtjuk, kb. egy ujjnyira és pogácsákat szaggatunk a tésztából.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal és 15 perc alatt készre sütjük.



Természetesen lehet variálni, sajt helyett magvakkal megszórni, én ekkor egy kis tojássárgájával lekenem a tetejét, hogy a magvak ne peregjenek le.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése