2014. november 1., szombat

LEKVÁROS BUKTA

Buktát is most készítettem először. Anyának mindig mondtam, hogy miért nem tesz bele több lekvárt? Na, gondoltam, majd most én. Hát rájöttem, miért! :) Vagy kiszakad a tészta, vagy kifolyik a lekvár. Nem baj, akinek kevés a buktában lévő lekvár, vegye maga elé a lekváros üveget! :)

Nagyon szuper, omlós tésztája van, és még másnap is puha marad. 

A tésztához

  • 3 dl tej
  • 1.5 dl olaj
  • 1 db tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • 60 dkg finomliszt
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 élesztő

A töltelékhez és a tetejére

  • bármilyen lekvár
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl olaj
  • porcukor


  1. Az élesztőt felfuttatjuk: 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk 1 ek cukrot.
  2. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet és a többi hozzávalót, melyet a két kezünkkel alaposan összedolgozzuk. Rugalmas tésztát kell kapjunk.
  3. Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, leheletnyi liszttel átgyúrjuk. Kb. 1 cm vékonyra, téglalap formájúra kinyújtjuk, egyforma -hosszúkás- nagyságúakra vágjuk (14-15 db lesz).
  4. Kézzel egyenként még lapítunk rajtuk (kb. fél cm lesz), és a felénk eső részére ráteszünk 1-1,5 tk lekvárt, a két szélét ráhajtjuk, majd felgöngyöljük.
  5. Olajjal leheletnyi vékonyan kikent tepsibe rakosgatjuk (a tekerés alja alulra essen), de ne szorosan, mert még kelni fog.
  6. A tetejére: megmelegítjuk a tejet, beleöntjük az olajat, összekeverjük, és ráöntjük a buktákra. Állni fog benne, de nem baj, mert sülés közben felszívja! 
  7. Előmelegített sütőben, normál hőfokon kb. 50 perc alatt megsül.


                                         Porcukorral megszórjuk a tetejét, és úgy tálaljuk.








2014. szeptember 7., vasárnap

Almás pite

Almás pite



Imádom az almás pite illatát, ma ez került az asztalra desszertként.
Hozzávalók:

70dkg finomliszt
25dkg rama
15dkg kristálycukor
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1doboz tejföl
2 tojás

A töltelékhez:
2-3kg alma
kristálycukor
fahéj
( Bár nem volt itthon, ezért egy fél csomag mézeskalács fűszerkeverék került bele, hát nem rontotta el! :)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre osztjuk.
Hagyjuk egy kicsit pihenni, közben az almákat lereszeljük, megszórjuk a fahéjjal és a kristálycukorral.
Ezt is hagyjuk állni egy kicsit, közben a tepsit kivajazzuk, lisztezzük.
Kinyújtjuk az egyik tésztát és a sodrófa segítségével beletesszük a tepsibe.
Megszórjuk egy kis zsemlemorzsával.
A reszelt almából kinyomkodjuk a levet.
Rásimítjuk a tésztára, majd rátesszük a másik kinyújtott tésztalapot.
A tetejét villával megszurkáljuk és mehet a sütőbe, 200 fokon 30 perc alatt készre sül.
Megszórjuk a tetejét porcukorral.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt felvágjuk.




2014. július 13., vasárnap

Diópálinka

Ha már van saját kert, érdemes felhasználni azokat a dolgokat, amik megteremnek.
Így jött az ötlet, csináljunk diópálinkát. Életemben nem ittam még, de már kíváncsian várom, mi lesz belőle! :)

A zöld diót, állítólag, még Szent Iván napja előtt kell leszedni (Június 24-ig!) mert ezután már kezd kialakulni a dió belseje, és nem lehet szétvágni.


Hozzávalók:
  • 15 darab zöld dió
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 db egész fahéj
  • 1 liter  vodka
  • 25 dkg. cukor.
 A zöld diókat negyedekbe vágtam,  egy befőttes üvegbe tettem, rászórtam a cukrot, szegfűszeget, fahéjat, felöntöttem a vodkával, összeráztam, és lezártam. 1 hónapig napos helyen érleltem, ezután leszűrtem, és palackba töltöttem. Állítólag végleges ízét karácsonyra éri el, úgyhogy most várni kell!

Így néz ki, miután leszűrtem:


Szalagos fánk

Az idén először készítettem meggylekvárt. Ma úgy gondoltam, ideje megkóstolni, de nem magában, ezért a szalagos fánkra esett a választásom. Íme a recept:

50 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
2 db tojássárgája
3 dl tej
5 dkg margarin
1 ek rum (vagy aroma)
2 ek porcukor
1 csipet só

  1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojássárgáját.
  2. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, és az 1 ek rumot.
  3. Amikor összeállt, hozzáadjuk az 5 dkg puha margarint.
  4. Szép puha tésztát kapunk. 
  5. Hagyjuk pihenni. Amint megkelt a tészta, kb. 1 cm vastagságúra  nyújtjuk.
  6. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, hagyjuk még pihenni egy kicsit.
  7. Közben az olajat felforrósítjuk.
  8. Közepes lángon sütjük mindkét oldalát.
  9. Fontos, hogy az a fele kerüljön az olajba  először, amelyik pihentetésnél a teteje volt, ujjunkkal kis mélyedést csináljunk, és úgy tegyük az olajba.

2014. június 23., hétfő

Mustáros-fokhagymás bundában sült csülök

1,5 kg csülköt puhára főzünk, majd ha kihűlt, kicsontozzuk, felszeleteljük.
1 db tojást felverünk, adunk hozzá egy kis csülök levet, 3-4 reszelt fokhagymát, egy kisebb reszelt vöröshagymát, 1 ek mustárt, őrölt borsot és annyi lisztet, hogy sűrű tésztát kapjunk. 
A csülök darabokat lisztbe forgatjuk, majd a mustáros tésztába mártjuk.
Forró olajban vagy zsírban 3-4 perc alatt pirosra sütjük és tálalhatjuk is.




2014. június 21., szombat

Isteni brownie

Régóta szerettem volna már brownie-t készíteni, mert rengeteget hallottam róla, de enni még soha nem ettem. Szóval kutakodtam a neten és jó pár receptet lementettem, de végül ennél maradtam. 
Hát ez valami isteni lett! :)
A tetején van egy vékony roppanós réteg, alatta egy ragacsos tészta, mintha nem sült volna meg teljesen. 

És akkor a recept:

Hozzávalók:

225g vaj
200g étcsoki
3 ek kakaópor
5 egész tojás
200g cukor
100g liszt

A vajat az étcsokival vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat a cukorral jó habosra keverjük.
Ezután hozzá keverjük a vajas csokit és a lisztet.
Jénai tálba öntöttem, majd 180 fokon kb. 25 percig sütöttem.
Kivettem a sütőből, a roppanós réteg alatt még kicsit folyós volt a tészta, de ahogy kihűlt, már vágható állapotba került :)