2019. január 13., vasárnap

Tigris cipó




A kenyeret a gyökérkenyér receptje szerint készítettem. A tésztába chia magot tettem.

A tigris máz:

  • 65 ml meleg víz
  • 10 gramm friss élesztő
  • 60 gramm rizsliszt
  • pici cukor
  • őrölt feketebors

Az összetevőket alaposan elkevertem és negyed órát hagytam pihenni. 
A formázás után kentem a kenyérre a mázat, majd 15 perc pihentetés után, a szokásos módon megsütöttem.



Békebeli sós teasütemény

A tésztához

  • 1 dl habtejszín (állati eredetű!)
  • 200 g vaj (nem margarin!)
  • 375 g finomliszt
  • 1 ek só
  • 2 db tojássárgája

A tetejére

  • 1 db tojás
  • 3 dkg sajt (reszelve, ízlés szerint lehet füstölt is, sima is)
  • 1 ek szezámmag/lenmag


  1. A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, ha egynemű a tészta, akkor már jó!
  2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra 
  3. Majd egy fél órára tegyük a fagyasztóba.
  4. Ha letelt az idő kivesszük, és 1,5-2 cm nagyságú kockákra felvágjuk (semmiképp ne hagyjuk bent tovább, mert túlságosan megkeményedik, és nem lehet szépen vágni, akkor ismét várni kell, amíg kienged annyira, hogy szeletelhető legyen).
  5. A tetejét lekenjük 1 felvert tojással, majd ízlés szerint megszórjuk különböző magvakkal, és/vagy reszelt sajttal. Majd egy sütőpapíros tepsibe pakoljuk a kockákat.
  6. Így még jó hidegen betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk is kihűlni.