2014. július 13., vasárnap

Diópálinka

Ha már van saját kert, érdemes felhasználni azokat a dolgokat, amik megteremnek.
Így jött az ötlet, csináljunk diópálinkát. Életemben nem ittam még, de már kíváncsian várom, mi lesz belőle! :)

A zöld diót, állítólag, még Szent Iván napja előtt kell leszedni (Június 24-ig!) mert ezután már kezd kialakulni a dió belseje, és nem lehet szétvágni.


Hozzávalók:
  • 15 darab zöld dió
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 db egész fahéj
  • 1 liter  vodka
  • 25 dkg. cukor.
 A zöld diókat negyedekbe vágtam,  egy befőttes üvegbe tettem, rászórtam a cukrot, szegfűszeget, fahéjat, felöntöttem a vodkával, összeráztam, és lezártam. 1 hónapig napos helyen érleltem, ezután leszűrtem, és palackba töltöttem. Állítólag végleges ízét karácsonyra éri el, úgyhogy most várni kell!

Így néz ki, miután leszűrtem:


Szalagos fánk

Az idén először készítettem meggylekvárt. Ma úgy gondoltam, ideje megkóstolni, de nem magában, ezért a szalagos fánkra esett a választásom. Íme a recept:

50 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
2 db tojássárgája
3 dl tej
5 dkg margarin
1 ek rum (vagy aroma)
2 ek porcukor
1 csipet só

  1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojássárgáját.
  2. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, és az 1 ek rumot.
  3. Amikor összeállt, hozzáadjuk az 5 dkg puha margarint.
  4. Szép puha tésztát kapunk. 
  5. Hagyjuk pihenni. Amint megkelt a tészta, kb. 1 cm vastagságúra  nyújtjuk.
  6. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, hagyjuk még pihenni egy kicsit.
  7. Közben az olajat felforrósítjuk.
  8. Közepes lángon sütjük mindkét oldalát.
  9. Fontos, hogy az a fele kerüljön az olajba  először, amelyik pihentetésnél a teteje volt, ujjunkkal kis mélyedést csináljunk, és úgy tegyük az olajba.