2017. november 2., csütörtök

Első kovászos kenyerem





Tegnap délután hazaérve egyből a hűtőt nyitottam ki, kíváncsi voltam, mi történt a kovászommal.
Szépen felfutott, úgyhogy úgy gondoltam, ez már jó lesz, kipróbálom életem első kovászos kenyerét.
Kivettem az üvegből egy új tiszta üvegbe 50grammot, hozzáadtam 50gramm vizet és 50gramm lisztet és ezt visszatettem a hűtőbe.
A maradékot lemértem, 100gramm volt, ehhez szintén hozzáadtam 50-50gramm vizet és lisztet és meleg helyre tettem. Vártam kb. 4 órát, szépen felment az üvegben. Egy tálba kimértem 250gramm teljeskiörlésű lisztet, 100gramm finomlisztet, 10gramm búzasikért, 10gramm sót, 270ml vizet, a felfutott kovászt, ami elvileg 200 gramm és 20gramm lenmagot. Alaposan kidolgoztam a tésztát.
Egy nagyobb szögletes ételhordóba beleöntöttem 5ml olivaolajat és a tésztát beletettem.



Ebben félóránként meghajtogattam minden oldalról, összesen háromszor, majd megformáztam, kilisztezett szakajtóba tettem vártam még fél órát és betettem éjszakára a hűtőbe.


5-kor keltem, kivettem a tésztát a hűtőből és a konyhapultra tettem 2 órát kelni. 
Mivel nem akartam tovább várni, de úgy láttam, még egy kicsit kelhetne, hideg sütőbe tettem egy tepsire. Bevágtam a kenyeret, a tepsi alá behelyeztem egy vizes edényt, hogy gőzösítse a sütőt és 230 fokra bekapcsoltam. 25 perc múlva kivettem a vizes edényt, visszavettem a hőfokot 200 fokra, és még 30 percig sütöttem. Kivéve rácsra tettem hűlni.



Kicsit jobban is bevághattam volna, de nincs itthon penge, csak kés, azzal nem volt olyan jó.
Kicsit lehetne magasabb :)
De elsőre nem is rossz, most hűl, kíváncsi leszek a bélzetére és az ízére, teszek fel még képet.

Felszeleteltem, teljeskiőrlésűhöz képest jól látszanak a lyukacskák, ízre pedig isteni!
Nekem az élesztős is ízlett, de össze sem lehet hasonlítani a kettőt! :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése