2021. április 29., csütörtök

 Tiramisu palacsinta


Elkészítettem SK recept alapján, amit itt találtok: Tiramisu palacsinta

Egyszerűen elkészíthető és mutatós!






2020. április 25., szombat

Tepertős pogácsa


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
25dkg darált tepertő
4 ek tejföl
1 tojássárgája
1 ek só
2 dkg élesztő
Bors ízlés szerint
1,5dl tej

A langyos tejbe szórunk egy kk kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Közben a többi hozzávalót kimérjük egy tálba, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a tésztát szépen kidolgozzuk.
Amikor szép fényes, egy tálba tesszük, és letakarva egy fél órát kelesztjük. Fél óra múlva kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, majd hajtogatjuk. Ezt még kétszer megcsináljuk fél óránként, hogy szép leveles legyen.
Majd ismét kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, bevagdossuk és kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval. 
Zsírpapírral kibélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük tojássárgájával és 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.




2019. március 27., szerda

Sajtos pogácsa

Hozzávalók:

60dkg liszt
20g élesztő
1,5dl langyos tej
1tk cukor
1 tojás
300g natúr joghurt
15dkg vaj
1 ek zsír
2 tk só

Az élesztőben elmorzsolom az élesztőt, beleteszek
egy tk cukrot és egy evőkanál lisztet, elkeverem és hagyom felfutni.
Egy tálba szitálom a lisztet, majd hozzáadom a többi összetevőt és bedagasztom a tésztát. Ha lágy, tegyünk még egy kis lisztet hozzá.

1 órán keresztül kelesztem, majd kinyújtom, összehajtogatom és újabb 1 órát kelesztem. Kb háromszorosára kel, pillekönnyű tésztája lesz. Lisztezett felületen ujjnyira kinyújtom és pogácsa szaggatóval kinyújtom. A tetejét megkenem egy felvert tojással és sajtot szórok rá. Előre melegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. Pihepuha, másnap is puha, már ha marad belőle.



2019. január 13., vasárnap

Tigris cipó




A kenyeret a gyökérkenyér receptje szerint készítettem. A tésztába chia magot tettem.

A tigris máz:

  • 65 ml meleg víz
  • 10 gramm friss élesztő
  • 60 gramm rizsliszt
  • pici cukor
  • őrölt feketebors

Az összetevőket alaposan elkevertem és negyed órát hagytam pihenni. 
A formázás után kentem a kenyérre a mázat, majd 15 perc pihentetés után, a szokásos módon megsütöttem.



Békebeli sós teasütemény

A tésztához

  • 1 dl habtejszín (állati eredetű!)
  • 200 g vaj (nem margarin!)
  • 375 g finomliszt
  • 1 ek só
  • 2 db tojássárgája

A tetejére

  • 1 db tojás
  • 3 dkg sajt (reszelve, ízlés szerint lehet füstölt is, sima is)
  • 1 ek szezámmag/lenmag


  1. A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, ha egynemű a tészta, akkor már jó!
  2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra 
  3. Majd egy fél órára tegyük a fagyasztóba.
  4. Ha letelt az idő kivesszük, és 1,5-2 cm nagyságú kockákra felvágjuk (semmiképp ne hagyjuk bent tovább, mert túlságosan megkeményedik, és nem lehet szépen vágni, akkor ismét várni kell, amíg kienged annyira, hogy szeletelhető legyen).
  5. A tetejét lekenjük 1 felvert tojással, majd ízlés szerint megszórjuk különböző magvakkal, és/vagy reszelt sajttal. Majd egy sütőpapíros tepsibe pakoljuk a kockákat.
  6. Így még jó hidegen betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk is kihűlni.