2018. december 19., szerda

Hagymás krumplisaláta


Hozzávalók:
1,5 kg krumpli
4 fej lila hagyma
1 teáskanál só
Az ecetes léhez:
1,5 l víz
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor 
1,5 evőkanál 10%-os ecet
A tartárhoz:
2,5 dl tejföl
fél csapott teáskanál só
majonéz

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, ha megfőtt megpucoljuk és felszeleteljük. A hagymát megpucoljuk, elnegyedeljük, felszeleteljük, besózzuk, negyed órát állni hagyjuk. A krumplit is kicsit besózzuk, majd összeforgatjuk a hagymával.
Elkészítjük az ecetes levet. A vizet a többi hozzávalóval elkeverjük, majd megkóstoljuk, és ízlés szerint pótoljuk, ha valami még kell bele. Ráöntjük a hagymás krumplira, és állni hagyjuk. Min. 1 órát, de akár 1 napot is (hűvös helyen).
2 tojássárgájából majonézt készítünk, 1tk cukorral, kis borssal, sóval, 1tk mustárral, 2tk citromlével. Utána hozzákeverjük a tejfölt, kis porcukrot, majd szűrőlapáttal belemerjük a hagymás krumplit.



2018. augusztus 12., vasárnap

Szilvás pite

Hozzávalók:

  • 2 kis pohár natúr joghurt (ez a pohár lesz a mérce)
  • 3 tojás
  • 1 pohár cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 pohár olaj
  • 3 pohár liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 50 dkg szilva
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
A tojásokat összekeverjük a joghurttal, aztán hozzáadjuk a cukrokat, a sót és az olajat, összedolgozzuk, majd végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk. Az egészet kézi habverővel jól összekeverjük. Kikent, lisztezett tepsibe (kb. 30 × 25 cm) öntjük a tészta felét. A másik felébe belekeverjük a kakaóport, és a sárga tészta tetejére kanalazzuk, majd elkenjük. A tetejét megpakoljuk a kimagozott, elfelezett szilvákkal, meghintjük a fahéjjal, és 180°C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.


Forrás: http://webcukraszda.hu/joghurtos-pite-szilvaval/