2017. október 28., szombat

Csokimorzsás muffin






Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
  • 1 tojás 
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 10 dkg kristálycukor, vagy ennek megfelelő édesítő
  • 1/2 dl napraforgó olaj
  • 2 dl tej

Elkészítés

1. Bemelegítjük a sütőt 200 fokra, és a muffin tepsibe beleteszünk egy-egy papírkapszlit.

2. A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sütőport és a szódabikarbonát, és éles késsel morzsásra daraboljuk az étcsokit. A csokimorzsát a lisztes keverékhez szórjuk, és előveszünk egy másik tálat.

3. Ebbe beleütjük a tojást, beletesszük a vaníliaaromát és hozzáadjuk a kristálycukrot, az olajat meg a tejet. Kézi habverővel alaposan összedolgozzuk az egészet, és ha már sima, hozzáöntjük a csokis-lisztes egyveleghez.

4. A tésztát kanállal összekeverjük, és arányosan szétosztjuk a papírkapszlikban. Mehet is a sütőbe kb. 20 percre. Ennyi idő alatt a csokimorzsás muffinok megsülnek, és közben szépen meg is emelkednek.





Kovász készítése







Már egy ideje magam sütöm itthon a kenyeret, de csak élesztővel.
Régóta gondolkodom a kovász készítésén, de anno, mikor elolvastam, úgy gondoltam, túl bonyolult, nem foglalkozom vele. Aztán egy ismerősöm Facebookra rakott fel pár képet a kovászos kenyereiről, és most annyira felspanolt, hogy döntöttem, kipróbálom.


1. nap

Egy 7dl-es befőttes üvegbe tettem 50g teljeskiörlésű lisztet és 50g vizet. Jól elkevertem, rátettem a kupakot, de nem zártam be. Egy befőttes gumit ráhúztam szintjelzőnek, így látszik, hogy beindul-e. Bevittem a hálóba, mert ott van stabilan 24 fok és hagytam 24 órát pihenni.

2. nap

Reggel hozzáadtam 2 evőkanál kenyérlisztet és 2 evőkanál vizet, jól elkevertem, majd megint csak lazán ráraktam a kupakot, beállítottam a befőttes gumit és ment vissza a helyére.


Estére a duplájára nőtt, vártam, míg visszaesik, és megetettem ismét. Ugyanúgy 2 evőkanál kenyérliszt, 2 evőkanál víz.


3. nap

Ma reggel így néz ki:



Látszik, hogy éjszaka teljesen a tetejéig emelkedett, most elkezdett visszamenni, hamarosan etetés! :)

Vártam még 1 órát, és elővettem egy másik tiszta befőttes üveget. Átkanalaztam 3 evőkanállal, hozzáadtam 25gramm teljeskiörlésű lisztet, 25gramm kenyérlisztet, 3 evőkanál vizet, jól összekevertem, beállítottam a befőttes gumit, és ment vissza a hálóba. Ezt most sűrűbbre hagytam. A maradékot kidobtam.

Mostantól őt etetem.


Ma esti állapot:



Holnap jelentkezem!


4. nap ( 2017.10.29)

Olyan jóllakott volt a kovászom, hogy 36 óra hosszáig nem kért enni. Az előbb kinyitottam az üveget, a villával ahogy széthúztam, gyönyörű szálas volt, sajnos elfelejtettem lefotózni, na majd a legközelebbi etetésnél. Szóval nemrég kapott 25gramm teljeskiörlésű lisztet, 25 gramm kenyérlisztet és 2 evőkanál langyos vizet. Jól összekeverve ment vissza a helyére. Várom a következő etetést.
És már alig várom, hogy elkezdjek kovászos kenyeret sütni. Délelőtt a youtube-on videókat néztem, hogyan formázzák, hogy vágják bele a különböző mintákat, eszméletlen, mik születnek!

Itt egy kis ízelítő:





5.nap

Ma reggel lefotóztam, hogy néz ki a kovász, szuper buborékos:


Villával összekavartam, elővettem egy új tiszta befőttes üveget és átkanalaztam most is 40g-ot.


Többször nem kell másik üvegbe rakni, mostantól ő marad. Hozzáadtam 50g vizet, jól összekevertem, utána 50g teljeskiörlésű lisztet, ezt is összekavartam, jó sűrű állagú.
Visszaraktam a helyére. Ha visszaesik, megetetem az 50g víz, 50g liszt kombóval, ha nem, reggelig hagyom.
Ez volt kb. másfél órája, most így néz ki:


Ugye a befőttes gumi mutatja, honnan indult. Jó lesz ez! Remélem, hosszú életű lesz! 


6. nap

Reggel kapott 50gramm vizet, 50 gramm kenyérlisztet és a helyére tettem.
Megint nem kellett etetni este. Ha visszaesik, akkor viszont etessétek!





Történt, hogy délután gondoltunk egyet és elutaztunk. A kovászt nem volt kedvem magammal vinni, ezért megetettem 50gramm vízzel és 60gramm teljeskiörlésű liszttel. Betettem a hűtőbe, lesz ami lesz alapon.


7. nap

Ma délután hazaérve egyből a hűtőt nyitottam ki, kíváncsi voltam, mi történt a kovászommal.
Szépen felfutott, úgyhogy úgy gondoltam, ez már jó lesz, kipróbálom életem első kovászos kenyerét.
Kivettem az üvegből egy új tiszta üvegbe 50grammot, hozzáadtam 50gramm vizet és 50gramm lisztet és ezt visszatettem a hűtőbe.
A maradékot lemértem, 100gramm volt, ehhez szintén hozzáadtam 50-50gramm vizet és lisztet és meleg helyre tettem. Vártam kb. 4 órát, szépen felment az üvegben. Egy tálba kimértem 250gramm teljeskiörlésű lisztet, 100gramm finomlisztet, 10gramm búzasikért, 10gramm sót, 270ml vizet, a felfutott kovászt, ami elvileg 200 gramm és 20gramm lenmagot. Alaposan kidolgoztam a tésztát.
Egy nagyobb szögletes ételhordóba beleöntöttem 5ml olivaolajat és a tésztát beletettem.


Ebben félóránként meghajtogattam minden oldalról, összesen háromszor, majd megformáztam, kilisztezett szakajtóba tettem vártam még fél órát és betettem éjszakára a hűtőbe.


8. nap

5-kor keltem, kivettem a tésztát a hűtőből és a konyhapultra tettem 2 órát kelni. 
Mivel nem akartam tovább várni, de úgy láttam, még egy kicsit kelhetne, hideg sütőbe tettem egy tepsire. Bevágtam a kenyeret, a tepsi alá behelyeztem egy vizes edényt, hogy gőzösítse a sütőt és 230 fokra bekapcsoltam. 25 perc múlva kivettem a vizes edényt, visszavettem a hőfokot 200 fokra, és még 30 percig sütöttem. Kivéve rácsra tettem hűlni.





Elsőre nem is rossz, most hűl, kíváncsi leszek a bélzetére és az ízére, teszek fel még képet.






2017. október 20., péntek

Sokmagvas stangli




Hát ez olyan lett, mint a bolti! Ja nem, ez attól sokkal jobb! 😉

Előző este úgynevezett előtésztát készítek.

150g vízben elkeverek 5 gramm friss élesztőt, majd hozzáadok 200 gramm teljeskiörlésű lisztet és kanállal jól átforgatom, hogy egynemű legyen. Letakarom és reggelig hagyom dolgozni.

Másnap reggel kimérek egy tálba 150gramm teljeskiörlésű lisztet, 100 gramm finomlisztet, 50 gramm búzasikért, 180 gramm vizet, 10 gramm élesztőt, 40 gramm olajat és 2 tk. sót, hozzáöntöm az előző este készített előtésztát és bedagasztom.

Kb. 1 órát kelesztettem, majd 8 felé osztottam és megformáztam.



Közben a sütőt 200 fokra előmelegítettem,  a stanglikat sütőpapírral bélelt tepsikre helyeztem, és még 30 percig pihentettem. Közben egy serpenyőben pirítottam lenmagot, szezámmagot és aprószemű zabpelyhet. Utána bespricceltem őket vízzel, nem baj, ha a papírra is jut, megszórtam a magkeverékkel és beraktam a sütőbe. Kb. 30 perc alatt készre sütöttem.

Amikor készre sült, rácsra tettem ismét bespricceltem vízzel és hagytam kihűlni.


2017. október 16., hétfő

Meggyes-diós muffin



Hozzávalók:


  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg kakaópor
  • 2 dl meggybefőtt lé
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg tört dió
  • Fél üveg magozott meggy


Elkészítés:

A cukrot a vaníliás cukorral és a tojásokkal felverjük. Hozzáadjuk az olvasztott margarint, a lisztet, a sütőport és a kakaóport. Csomómentesre keverjük a meggybefőtt levével.
Végül beleforgatjuk a meggyszemeket és a diót, a masszát a muffin-papírokkal bélelt tepsibe töltjük. Minden mélyedést 2/3 részig töltünk meg, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük.




2017. október 15., vasárnap

Teljeskiörlésű cipó





A cipó a teljeskiörlésű zsemle receptje alapján készült.



Így néz ki az előtészta, amit előző este kell elkészíteni:


És ilyen lesz másnap reggel:



Amikor megformáztam a cipót, sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, és megkentem a következő mázzal:
1 dl vízben elkevertem egy kk. cukrot, elmorzsoltam 5g élesztőt, beleszórtam 50g kukoricadarát és egy kis borsot.



Hagytam még fél óráig kelni, majd előremelegített sütőben 50 percig sütöttem.



Szuper ropgós vékony héj, puha bélzet.

2017. október 13., péntek

A POGÁCSA



Igen, csupa nagy betűvel, mert Nekem ez vált be a legjobban, ezt készítem minden alkalomra.
Ha marad belőle, még másnap is puha.

Hozzávalók:



·                     35 dkg teljeskiörlésű liszt
·                     15 dkg finomliszt ( vagy összesen 50 dkg finomliszt, ki hogy szereti)
·                     1,5 dl tej
·                     25 gramm friss élesztő
·                     1 tk cukor
·                     10 dkg vaj
·                     25 dkg túró
·                     3 ek tejföl
·                     2 tojás sárgája
·                     3 tk só
·                     25-30 dkg sajt



A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Egy tálba kimérjük a lisztet és a vajat elmorzsoljuk benne, majd a túrót is. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tésztához és összedolgozzuk. Ezután beletesszük a tejfölt, tojást, sót és jól összegyúrjuk.

Kb 45 percig kelesztük, ez idő alatt a duplájára kel.

Közben lereszeljük a sajtot, és bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.

Ha megkelt a tészta, jó vékonyra kinyújtjuk téglalap alakúra, megszórjuk a sajt negyedével, majd félbe hajtjuk, majd megint félbe. Ismét kinyújtjuk, sajt, hajtjuk, hajtjuk. Aztán még egyszer megismételjük. Utána ismét kinyújtjuk, kb. egy ujjnyira és pogácsákat szaggatunk a tésztából.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal és 15 perc alatt készre sütjük.



Természetesen lehet variálni, sajt helyett magvakkal megszórni, én ekkor egy kis tojássárgájával lekenem a tetejét, hogy a magvak ne peregjenek le.



2017. október 11., szerda

Töltött fánk



Vettem nemrég igazi kemény mindenmentes szilvalekvárt, és eszembe jutott, régen nagymamám csinált ilyen fánkot, ezer éve nem ettem, meg is kívántam! :)

A fánk alapreceptje már korábban felkerült a blogba, itt elérhető.
Ismét egy kis változtatással, az 50 dkg liszt nekem most úgy nézett ki, hogy 25 dkg finomliszt, 25 dkg teljeskiörlésű liszt.
Amikor megkelt a tészta, kinyújtottam téglalap alakúra kb. fél centi vastagra és alján végig raktam egy sor lekvárt, majd egyszer felhajtottam, és egy késsel levágtam. Picit sodortam rajta, félbehajtottam és befontam.
Ugyanígy a következő sor, addig, amíg el nem fogyott a tészta.

 Forró olajban kisütöttem, majd porcukorral megszórtam. ( Itt a porcukor kimaradt)


Gumisüti



Ez az egyik kedvencem. Kissé macerás, de ha ráérez az ember, szépen lehet vele haladni!

Négy réteget kell elkészíteni szépen egymás után, ezért érdemes egy magasabb falú tepsiben készíteni, illetve olyanba, ami befér a fagyasztóba.


Az első réteghez 3 tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot és 6 evőkanál porcukrot habosra keverünk egy tálban, majd a 3 tojásfehérjéből vert kemény habot hozzákeverjük. 1,5 dl vízben 1 tasak zselatint forrásig simára keverünk. Mikor felforrt, a zselatint melegen hozzákeverjük a masszához. A tepsibe öntjük, és fél órára a fagyóba tesszük.

A második réteget ugyanúgy készítjük, mint az elsőt, annyi különbséggel, hogy a tojássárgájához 1 evőkanál kakaóport keverünk. Ráöntjük a már fagyóban megdermedt rétegre és ismét visszatesszük hűlni.

A harmadik réteghez 5 dl tejfölt, 6 evőkanál porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot simára keverünk, majd 1,5 dl vízzel 1 tasak zselatint forrásig keverünk, hozzáadjuk a tejfölhöz, ráöntjük a 2. rétegre. Ezt is hagyjuk a fagyóban dermedni.

A negyedik réteghez 4 dl málnaszörpöt összekeverünk 1 tasak zselatinnal és 2 dl forralt vízzel. Ezt ráöntjük a 3. rétegre, és fél órára a hűtőben állni hagyjuk.










Linzer karikák



Hozzávalók:


  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 üveg sárgabarack lekvár

Elkészítése: A száraz hozzávalókat: liszt, porcukor, vaníliás cukor, sütőpor, citrom reszelt héja, összekeverjük, majd összemorzsoljuk a margarinnal. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját és ezzel jól összedolgozzuk. A kapott cipót fóliába csomagoljuk és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán. Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 10 percig sütjük. Lekvárral összetapasztjuk őket.



Bolognai spagetti - Ahogy Én készítem



Szeretjük, mert kiadós és laktató.

Két nagyobb fej vöröshagymát felkockázok és egy lábasban kevés olajon megdinsztelem. Lehúzom a tűzről, egy teáskanál porpaprikával, borssal megszórom, elkeverem, majd hozzáadok kb. 80dkg darált húst, amit fehéredésig átsütök, majd vízzel felöntöm.
Hozzáöntök egy 340g-os sűrített paradicsomot és hagyom puhulni a húst.
Közben egy másik fazékban vizet forralok sóval, egy kis olajjal, ebben főzöm meg a spagetti tésztát.
Amikor már félig megfőtt a hús, teszek hozzá egy kis ételizesítőt (ízlés szerint) szárított bazsalikomot, oregánót, rozmaringot, kakukkfüvet, egy tk. cukrot. Készre főzöm.

Ha a tészta és a ragu is megfőtt, én összeszoktam keverni, mert így a tészta is magába szívja a ragut, jó szaftos lesz. Tányérra szedem és megszórom a tetejét reszelt sajttal.


2017. október 9., hétfő

Tigris kifli



Hozzávalók:


  • - 30 dkg finomliszt
  • - 20 dkg teljeskiörlésű búzaliszt
  • - 2,5 dkg élesztő
  • - 3 dl langyos tej
  • - 5 evőkanál eritrit, vagy bármilyen édesítő
  • - 1 csomag vaníliás cukor
  • - 5 dkg margarin
  • - 1 tojás sárgája
  • - 1 kávéskanál só
  • - 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Közben a lisztet kimérem, hozzáadom az édesítőt, vaníliás cukrot, a sót, a margarint és a tojás sárgáját, majd az élesztős tejet és rugalmas tésztát dagasztunk belőle.

Ezután a tésztát kettévágom, az egyikbe beledagasztom a kakaóport és  a két tésztát meleg helyen 1 óráig kelesztem.
Ha megkeltek, ezeket is kettévágom, így 2 világos és 2 kakaós tésztám lesz.

Kinyújtom az egyik világos tésztát kör alakúra, majd az egyik kakaós tésztát is, és egymásra teszem úgy, hogy a kakaós legyen felül. Még egy kicsit formázok rajta a nyújtófával, majd 4 felé vágom,
és a szeleteket is 3 felé. 

A tésztát feltekerem kifli formára, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem.
A másik adag 2 tésztát is kinyújtom és ugyanúgy járok el, mint az elsőnél. Összesen 24 darab kiflink lesz.

                                                    A tepsin még 30 percig kelesztem.



Majd 180 fokon 15 perc alatt megsülnek. Utána vegyük ki, kenjük le tejjel, és hagyjuk kihűlni.






Kicsit nagyok lettek, pedig azt hittem, jó vékonyra nyújtottam a tésztát, úgyhogy legközelebb még vékonyabbra kell, de az ízén ez nem változtat :)



2017. október 5., csütörtök

Diós-pudingos szelet



Elkészítés:

1 tojást 1/2 csésze eritrittel habosra verünk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadunk ½ csésze olajat, 1 csésze tejet, 1 csésze darált diót, 1/2 csésze réteslisztet, 1/2 csésze teljeskiörlésű lisztet, 1 csomag sütőport és 1 csomag vaníliacukrot. 
Egy körülbelül 20x30 cm-es tepsit vajjal kikenünk, liszttel beszórjuk, beleöntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 25 perc).

Közben elkészítjük a krémet: 600 ml tejhez hozzáadunk 2 zacskó vaníliapudingot, 4 ek eritritet és megfőzzük. Ha elkészült a puding, kihűtjük. 150 g vajat habosra verünk, és ehhez a habos vajhoz adagoljuk hozzá apránként a pudingot (folyamatos kevergetés mellett). 
A tölteléket a megsült tészta tetejére kanalazzuk, elsimítjuk, majd a tetejére csokoládét reszelünk.


Teljeskiörlésű zsemle

Előző este 150g vízben elkeverek 5 gramm friss élesztőt, majd hozzáadok 200 gramm teljeskiörlésű lisztet és kanállal jól átforgatom, hogy egynemű legyen. Letakarom és reggelig hagyom dolgozni.

Másnap reggel kimérek egy tálba 150gramm teljeskiörlésű lisztet, 100 gramm finomlisztet, 50 gramm búzasikért, 180 gramm vizet, 10 gramm élesztőt, 40 gramm olajat és 2 tk. sót, hozzáöntöm az előző este félretett tésztát és bedagasztom.

Kb. 1 órát kelesztettem, majd 6 felé osztottam és megformáztam.

Közben a sütőt 230 fokra előmelegítettem, az aljába betettem egy kis fazékban vizet, a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsikre helyeztem, bespricceltem vízzel és beraktam a sütőbe. 10 perc elteltével a hőfokot levettem 200 fokra és még 20 percig sütöttem.

Amikor készre sült, rácsra tettem és hagytam kihűlni.




Nagyon jó lett, kívül ropogós, belül puha zsemle :)
Lehet variálni, magvakkal megszórni, vagy másképp formázni.