2017. december 31., vasárnap

Pihe-puha sajtos pogácsa





Hozzávalók:
– 60 dkg fehér finomliszt
– 20 dkg puha vaj vagy margarin
– 1 evőkanál puha zsír
– 220g 20%-os tejföl
– 1 teáskanál kristálycukor
– 1 púpozott teáskanál só
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1dl langyos tej
– 1 db tojás és egy sárgája 
+ a megmaradt tojásfehérje és sajt a tetejére 

1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, majd felfuttatjuk.

2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval kézzel sima tésztává gyúrjuk.
 Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet. 
3. Egy tálban lefedve hűtőbe tesszük reggelig, de minimum 3-4 órára.
 A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!

4. Sütés előtt kinyújtjuk vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk: lentről középre, fentről középre,  aztán balról középre, jobbról középre. 20 percig pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk, meghajtogatjuk, újabb 20 percig pihentetjük.

5. Utána kisujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.

6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy tepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.

7. A pogácsák tetejét megkenjük  a megmaradt tojásfehérjével, majd megszórjuk őket reszelt sajttal. 

8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd száznyolcvan fokos sütőben alsó-felső sütés programon aranyszínűre sütjük őket, kb. 25 perc! 




2017. december 5., kedd

Sós perec



Hozzávalók (6 darabhoz)
A tésztához:
  • 20 g élesztő
  • 1 tk cukor
  • 500 g finomliszt
  • 2tk só
  • 200 ml langyos tej
  • 100 ml langyos víz
  • 50 g puha vaj
A sómasszához:
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál só
  • víz
A főzéshez:
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • víz
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Összekeverjük a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a vizet és a puha vajat. Összegyúrjuk a tésztát, majd 1 órán át kelesztjük.
A sómasszához összekeverjük a lisztet és a sót, majd annyi vizet adunk hozzá amitől krémes állaga lesz. Ha a tészta duplájára kelt, téglalap alakúra formázzuk, és 6 egyenlő részre osztjuk.  A kis téglalapokat széthúzzuk, majd felülről lefelé hajtogatjuk úgy, hogy mindig összecsípjük az illesztésnél. A kis hurkákat 10 percig pihentetjük. Ezekből a kis hurkákból nagy hurkákat sodrunk, majd megadjuk nekik a klasszikus perec formát. Szódabikarbónás, forró vízbe tesszük, és fél-fél percig főzzük mindkét oldalát, közben egy szűrőkanállal átfordítjuk. Az előfőzött perecek mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire, és 200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Mielőtt kivennénk, rácsorgatjuk a sós masszát, és 1perc alatt ezt is rásütjük a perecekre.




2017. november 26., vasárnap

Chia magos ciabatta




Hozzávalók :


50dkg liszt (én most 25dkg kenyérlisztet és 25dkg félbarna lisztet használtam.
2,5dkg friss élesztő
15g só
4dl langyos víz

A vízbe morzsolom az élesztőt elkeverem benne és 10 percig hagyom állni.
Közben egy mély tálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót, majd beleöntöm az élesztős vizet.
Nem kell dagasztani, csak egy kanállal összekeverni, hogy egynemű legyen.
Letakarom és éjszakára a konyhapulton hagyom letakarva. Az este folyamán ha már duplájára kelt a tészta, olajos kézzel átmozgatom ( kívülről befelé húzogatom) majd ha megint megkelt, ezt még egyszer megismétlem.

Másnap reggel bőven lisztezett felületre borítom, megszórom a tetejét is liszttel, hiszen nagyon lágy, ragadós a tészta, kézzel óvatosan téglalap alakúra húzgálom, megszórom chia maggal, majd a hosszabbik végén feltekerem.
Sütőpapírral bélelt és lisztezett tepsibe teszem, a tetejét is megszórom chia maggal, bekapcsolom a sütőt 230 fokra, beteszek egy kis tálba vizet. Ha bemelegedett a sütő, berakom a tepsit. 20 perc múlva a vizes tálat kiveszem, a hőfokot leveszem 190 fokra és még 20 perc alatt aranybarnára sütöm a ciabattát. Ha kész, rácson hagyom kihűlni.





2017. november 18., szombat

Gyökérkenyér





Egy újabb recept, új kísérlet, fantasztikus állaga van! Kívül ropogós vékony héj, belül pihe-puha bélzet tele bubival.

Hozzávalók 2db gyökérkenyérhez:

50dkg liszt (én most 25dkg kenyérlisztet és 25dkg félbarna lisztet használtam.
2,5dkg friss élesztő
15g só
4dl langyos víz

A vízbe morzsolom az élesztőt elkeverem benne és 10 percig hagyom állni.
Közben egy mély tálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót, majd beleöntöm az élesztős vizet.
Nem kell dagasztani, csak egy kanállal összekeverni, hogy egynemű legyen.
Letakarom és éjszakára a konyhapulton hagyom letakarva. Az este folyamán ha már duplájára kelt a tészta, olajos kézzel átmozgatom ( kívülről befelé húzogatom) majd ha megint megkelt, ezt még egyszer megismétlem.

Másnap reggel bőven lisztezett felületre borítom, megszórom a tetejét is liszttel, hiszen nagyon lágy, ragadós a tészta, kétfelé vágom és kézzel óvatosan egyenként téglalap alakúra húzgálom, majd a hosszabbik végén feltekerem, és tekerek rajta párat.
Sütőpapírral bélelt és lisztezett tepsibe teszem, bekapcsolom a sütőt 230 fokra, beteszek egy kis tálba vizet. Ha bemelegedett a sütő, berakom a tepsit. 20 perc múlva a vizes tálat kiveszem, a hőfokot leveszem 190 fokra és még 20 perc alatt aranybarnára sütöm a kenyereket. Ha kész, rácson hagyom kihűlni.
















Muszáj volt melegen felvágni, nem bírtam ki :)





2017. november 16., csütörtök

A legjobb pizzatészta





Nem szeretem a bolti pizzát, jobb szeretem ezt is magam készíteni.
Nekem ez vált be a legjobban sok-sok kísérletezés után, régóta ezt készítem. Íme:

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 300 ml víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dkg élesztő

  1. Az élesztőt morzsold szét a langyos vízben, add hozzá a cukrot és az olívaolajat és keverd el.
  2. Várj 10 percet, amíg az élesztő felfut. A sót és a lisztet közben szitáld egy mély tálba, és formálj egy lyukat a közepébe.
  3. Öntsd az élesztőt a liszt közepébe, és apránként keverd össze, amíg az összes folyadékot fel nem veszi. (Én szoktam szórni a tésztájába egy kis oregánót.)
  4. Formázz belőle labdát, és dagaszd kb. 10 percig. Sima kenyértésztát kell kapnod, ami könnyen formázható és nem ragad.

5. Ha kész , tedd egy olívaolajjal kikent tálba, takard le, és hagyd meleg helyen pihenni minimum egy órát.



6. Miután megkelt, dolgozd át egy kicsit. Egy-két percig kell csak gyúrni, hogy kiszorítsd belőle a levegőt. Ezután vágd annyi darabba, ahány pizzát szeretnél, és formázz belőle gombócokat. Vagy nyújtsd ki téglalap alakúra, ha tepsiben sütnéd. Pihentesd lisztezett felületen még 5-10 percig.



Közben megcsinálom a szószt, majd rákenem a tésztára, rápakolgatom a feltéteket, megszórom reszelt sajttal és mehet az előre melegített sütőbe. 250 fokon kb 15 perc alatt kész.







2017. november 13., hétfő

Kenyér kovásszal






Hozzávalók:

100g kovász, 200g tk.búzaliszt, 300g kenyérliszt, 1ek só, 320g víz.

A lisztet a vízzel gombóccá formáztam és 1 órát pihentettem. A kovászmagból kivettem 1 evőkanálnyit, hozzáadtam 50g vizet és 50g lisztet és vártam, hogy duplájára keljen.
Utána a kettőt összedolgoztam, hozzáadtam a sót, bedagasztottam. Olajjal kikent edénybe tettem és fél óránként háromszor hajtogattam, majd formáztam és 2 órát kelesztettem.
230 fokos előremelegített sütőben 20 percig, majd kb 30 percig 200 fokon készre sütöttem.


Szépen feljött a sütőben





2017. november 12., vasárnap

Sajtos rúd



Egy kis sós valamire vágytam, pogácsát most nem akartam, így esett a sajtos rúdra a választásom.
Nagyon finom! :) Picit ropogós, de belül puha és omlós.



Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír 
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 ek. só 

Tetejére:
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt

A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a zsírt és elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sajtot és a tejfölt. 
Ha összeállt, 1 órára hűtőbe tesszük.
Utána lisztezett felületen 4-5mm vékonyra nyújtjuk.
A tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és vékony csíkokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokon előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Ebből a mennyiségből nekem 2 tepsivel lett. 




2017. november 9., csütörtök

Hamburger zsemle 2.0





Beleöntünk egy tálba 180g langyos vizet, belemorzsolunk 30g friss élesztőt. Elkeverjük, majd beleöntünk 180g langyos tejet, 70g napraforgó olajat, 4 tojást, 55g kristálycukrot, 400g kenyérlisztet. Jól elkeverjük, hogy egynemű legyen, majd hozzáadunk még 400g kenyérlisztet, 2 tk. sót és ezt is jól összedolgozzuk. Kiborítjuk egy nem lisztezett munkalapra, és megdagasztjuk a csapkodós módszerrel .
Kb. 15 perc után már egyáltalán nem ragadt a pulthoz a tészta. Kiolajozott tálba tesszük, a tetejét is kicsit beolajozzuk, fóliával letakarjuk és 1 órát kelesztjük.



1 óra múlva kiborítjuk a pultra (még mindig nem lisztezzük), kézzel óvatosan téglalap alakúra formázom, vigyázva, hogy a bubikat ne nyomkodjam ki. Fantasztikus már most a tésztája, olyan, mint a pillecukor, nagyon puha, de nem ragad. Félbe hajtom, majd ismét félbe és még 1 órára visszateszem a tálba.




Amikor ez is letelt, kiborítom a pultra, egy habkártyával vagy késsel 12 darabra osztom (kb.125g/db)
és gombócokat formázok belőle.



Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Én 6 darabnál kipróbáltam azt, hogy alufóliából karikát csináltam köré, ami 32 cm hosszú volt és tűzőgéppel fogtam össze. Erről itt láttok videót.

Még egy órát kelesztjük a zsemléket.






Ha megkeltek, a tetejüket megkenjük hideg vízzel, szórhatunk rá szezámmagot és 190 fokos, előre melegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Nagyon finom, édeskés, puha tésztája van! Maradt egy pár darab másnapra, de ugyanolyan puha maradt a zsemle, mint frissen, mindenkinek csak ajánlani tudom!











2017. november 6., hétfő

Kovászos kakaós csiga





A csiga a korábbi élesztős verzió alapján készült.

Előző délután kivettem 100gramm kovászt az üvegből, adtam hozzá 50 gramm vizet, 25gramm cukrot és 100gramm kenyérlisztet. Jól összedolgoztam, meleg helyre tettem. Másnap reggel kapott még 50 gramm lisztet.



8h-kor elment az áram. Pár perc után eszembe jutott, hogy ez tervezett áramszünet, 16h-ig nem is lesz. ( Ki az a hülye, aki ezt vasárnapra tervezi?) Szuper, gondoltam, a villanysütőben én ma nem fogok sütni. Közben Anyával beszéltem telefonon, menjünk hozzájuk. Ok. Mondom, ilyen finom kakaós csigát még nem evett, sokszor csináltam már. Bedagasztottam a tésztát, úgy vittem el. 

Kimértem 250gramm kovászt és feloldottam 3,5 dl tejben. 60dkg finomlisztet összekevertem 50gramm kristálycukorral, csipet sóval, hozzáöntöttem a kovászos tejet és simára dagasztottam.




Betesszük a hűtőbe 1 órára. 
Utána 25 dkg vajat 2 sütőpapír közé teszünk, fél centi vékony téglalap alakúra nyújtunk, és ezt is betesszük a hűtőbe.


Ez most nálam kimaradt, összepakoltam a hozzávalókat és elmentünk Anyáékhoz és ott tettem hűtőbe.
1 óra elteltével a tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. Fél óránként kinyújtjuk és újra összehajtjuk a tésztát, összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokra elforgatva kezdjük a nyújtást.
A hajtogatás után jó fél cm-re nyújtjuk a tésztát, kicsit bevizezzük a tetejét és megszórjuk a cukros kakaóval. ( 25dkg kristálycukor, 10dkg kakaópor összekeverve) Feltekerjük és korongokat vágunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.








Mondom Anyának, hogy kapcsolja be a sütőt 220 fokra. Azt mondja, ez egy ezer éves villanysütő, nincs rajta hőfok. Sebaj, tekerd max-ra. Beraktam a csigákat. Elvileg 20 perc kell neki. Na ennek kellett 40, szépen kiszárította a tésztát. Mindegy, a fogaim még jók, majd elrágom  



A képeken látszik, hogy pedig jól indult. Nagyon jó volt a tésztája. 

Ilyen szokott lenni, ha minden stimmel! :D