2017. november 18., szombat

Gyökérkenyér





Egy újabb recept, új kísérlet, fantasztikus állaga van! Kívül ropogós vékony héj, belül pihe-puha bélzet tele bubival.

Hozzávalók 2db gyökérkenyérhez:

50dkg liszt (én most 25dkg kenyérlisztet és 25dkg félbarna lisztet használtam.
2,5dkg friss élesztő
15g só
4dl langyos víz

A vízbe morzsolom az élesztőt elkeverem benne és 10 percig hagyom állni.
Közben egy mély tálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót, majd beleöntöm az élesztős vizet.
Nem kell dagasztani, csak egy kanállal összekeverni, hogy egynemű legyen.
Letakarom és éjszakára a konyhapulton hagyom letakarva. Az este folyamán ha már duplájára kelt a tészta, olajos kézzel átmozgatom ( kívülről befelé húzogatom) majd ha megint megkelt, ezt még egyszer megismétlem.

Másnap reggel bőven lisztezett felületre borítom, megszórom a tetejét is liszttel, hiszen nagyon lágy, ragadós a tészta, kétfelé vágom és kézzel óvatosan egyenként téglalap alakúra húzgálom, majd a hosszabbik végén feltekerem, és tekerek rajta párat.
Sütőpapírral bélelt és lisztezett tepsibe teszem, bekapcsolom a sütőt 230 fokra, beteszek egy kis tálba vizet. Ha bemelegedett a sütő, berakom a tepsit. 20 perc múlva a vizes tálat kiveszem, a hőfokot leveszem 190 fokra és még 20 perc alatt aranybarnára sütöm a kenyereket. Ha kész, rácson hagyom kihűlni.
















Muszáj volt melegen felvágni, nem bírtam ki :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése