2017. december 31., vasárnap

Pihe-puha sajtos pogácsa





Hozzávalók:
– 60 dkg fehér finomliszt
– 20 dkg puha vaj vagy margarin
– 1 evőkanál puha zsír
– 220g 20%-os tejföl
– 1 teáskanál kristálycukor
– 1 púpozott teáskanál só
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1dl langyos tej
– 1 db tojás és egy sárgája 
+ a megmaradt tojásfehérje és sajt a tetejére 

1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, majd felfuttatjuk.

2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval kézzel sima tésztává gyúrjuk.
 Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet. 
3. Egy tálban lefedve hűtőbe tesszük reggelig, de minimum 3-4 órára.
 A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!

4. Sütés előtt kinyújtjuk vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk: lentről középre, fentről középre,  aztán balról középre, jobbról középre. 20 percig pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk, meghajtogatjuk, újabb 20 percig pihentetjük.

5. Utána kisujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.

6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy tepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.

7. A pogácsák tetejét megkenjük  a megmaradt tojásfehérjével, majd megszórjuk őket reszelt sajttal. 

8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd száznyolcvan fokos sütőben alsó-felső sütés programon aranyszínűre sütjük őket, kb. 25 perc! 




2017. december 5., kedd

Sós perec



Hozzávalók (6 darabhoz)
A tésztához:
  • 20 g élesztő
  • 1 tk cukor
  • 500 g finomliszt
  • 2tk só
  • 200 ml langyos tej
  • 100 ml langyos víz
  • 50 g puha vaj
A sómasszához:
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál só
  • víz
A főzéshez:
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • víz
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Összekeverjük a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a vizet és a puha vajat. Összegyúrjuk a tésztát, majd 1 órán át kelesztjük.
A sómasszához összekeverjük a lisztet és a sót, majd annyi vizet adunk hozzá amitől krémes állaga lesz. Ha a tészta duplájára kelt, téglalap alakúra formázzuk, és 6 egyenlő részre osztjuk.  A kis téglalapokat széthúzzuk, majd felülről lefelé hajtogatjuk úgy, hogy mindig összecsípjük az illesztésnél. A kis hurkákat 10 percig pihentetjük. Ezekből a kis hurkákból nagy hurkákat sodrunk, majd megadjuk nekik a klasszikus perec formát. Szódabikarbónás, forró vízbe tesszük, és fél-fél percig főzzük mindkét oldalát, közben egy szűrőkanállal átfordítjuk. Az előfőzött perecek mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire, és 200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Mielőtt kivennénk, rácsorgatjuk a sós masszát, és 1perc alatt ezt is rásütjük a perecekre.