2020. április 25., szombat

Tepertős pogácsa


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
25dkg darált tepertő
4 ek tejföl
1 tojássárgája
1 ek só
2 dkg élesztő
Bors ízlés szerint
1,5dl tej

A langyos tejbe szórunk egy kk kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Közben a többi hozzávalót kimérjük egy tálba, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a tésztát szépen kidolgozzuk.
Amikor szép fényes, egy tálba tesszük, és letakarva egy fél órát kelesztjük. Fél óra múlva kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, majd hajtogatjuk. Ezt még kétszer megcsináljuk fél óránként, hogy szép leveles legyen.
Majd ismét kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, bevagdossuk és kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval. 
Zsírpapírral kibélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük tojássárgájával és 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.