2014. november 1., szombat

LEKVÁROS BUKTA

Buktát is most készítettem először. Anyának mindig mondtam, hogy miért nem tesz bele több lekvárt? Na, gondoltam, majd most én. Hát rájöttem, miért! :) Vagy kiszakad a tészta, vagy kifolyik a lekvár. Nem baj, akinek kevés a buktában lévő lekvár, vegye maga elé a lekváros üveget! :)

Nagyon szuper, omlós tésztája van, és még másnap is puha marad. 

A tésztához

  • 3 dl tej
  • 1.5 dl olaj
  • 1 db tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • 60 dkg finomliszt
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 élesztő

A töltelékhez és a tetejére

  • bármilyen lekvár
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl olaj
  • porcukor


  1. Az élesztőt felfuttatjuk: 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk 1 ek cukrot.
  2. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet és a többi hozzávalót, melyet a két kezünkkel alaposan összedolgozzuk. Rugalmas tésztát kell kapjunk.
  3. Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, leheletnyi liszttel átgyúrjuk. Kb. 1 cm vékonyra, téglalap formájúra kinyújtjuk, egyforma -hosszúkás- nagyságúakra vágjuk (14-15 db lesz).
  4. Kézzel egyenként még lapítunk rajtuk (kb. fél cm lesz), és a felénk eső részére ráteszünk 1-1,5 tk lekvárt, a két szélét ráhajtjuk, majd felgöngyöljük.
  5. Olajjal leheletnyi vékonyan kikent tepsibe rakosgatjuk (a tekerés alja alulra essen), de ne szorosan, mert még kelni fog.
  6. A tetejére: megmelegítjuk a tejet, beleöntjük az olajat, összekeverjük, és ráöntjük a buktákra. Állni fog benne, de nem baj, mert sülés közben felszívja! 
  7. Előmelegített sütőben, normál hőfokon kb. 50 perc alatt megsül.


                                         Porcukorral megszórjuk a tetejét, és úgy tálaljuk.