2012. október 28., vasárnap

Töltött lángos

Töltött lángos

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg langyos, áttört főtt krumpli, fél kocka friss élesztő (2,5 dkg), 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, langyos víz, olaj a sütéshez. Tölteléknek sajt és sonka.

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a főtt krumplival, a sóval és a felfuttatott élesztővel. Az egészet sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen letakarva 40-45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A legnagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle, amiket kézzel óvatosan széthúzogatunk, vigyázva, hogy a tészta ne szakadjon el,aztán a közepükbe halmozzuk a tölteléket, a tésztát félbehajtjuk, és a széleit  jó alaposan egybenyomkodjuk.





2012. június 30., szombat

Cseresznyés pite

Viki féle cseresznyés pite 

Kaptam ajándékba egy szatyor cseresznyét, gondoltam a hétvégéi sütemény akkor ebből lesz. Nem akartam hagyományos pitét, mert az fél perc alatt elfogy, valami jóval kiadósabbat szerettem volna. Aztán ez lett belőle:

2 csésze cukor
5 tojás
3 csésze liszt 
25dkg tehéntúró
1 sütőpor
¾  csésze olaj
2dl narancslé
1,5kg magozott cseresznye

A cukrot az 5 egész tojással kikavartam, majd apránként a liszt, a sütőpor, a túró, az olaj és a narancslé kerül hozzá.
A cseresznyéket kimagoztam, félbevágtam, és ezt is a masszához kevertem, tetejét darált dióval megszórtam és sütőbe tettem. 160 fokon 20-25 perc alatt megsütöttem.
Nyilván nem melegen kell felvágni, hagyni kell hűlni, de hát  kibírja kivárni? :) 







2012. június 24., vasárnap

Babapiskótás szelet

Hozzávalók:

6 tojásból piskóta

6 tojás fehérjét egy csipetnyi sóval habosra verünk. Hozzáadunk apránként 18dkg kristálycukrot és kemény habbá verjük. A habhoz hozzáadunk 6 tojássárgáját, majd 16dkg lisztet, egy sütőport és két kiskanál őrölt kávét kanállal beleforgatunk.
A masszát kivajazott tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben kb.15-20-ig sütjük.



2dl főzött feketekávéba babapiskótákat mártunk és hosszában a piskótára helyezzük egymás mellé.



 25dkg margarint kikeverünk 20dkg kristálycukorral és 3 tojássárgájájával, majd hozzáadunk 3 felvert tojásfehérjét. A krémet rákenjük a babapiskóta tetejére.
1 órán át hűtjük, majd csokit reszelünk a tetejére.



Jó étvágyat! :-)

2012. április 30., hétfő

Gyümölcstorta

Gyümölcstorta

A tésztához 4 db tojás, 4ek liszt, 4ek cukor, fél csomag sütőpor.
Tetejére 0,5 liter tej, 1 csomag vanília pudingpor, 1 csomag tortazselé, 1 vaníliás cukor, bármilyen gyümölcs.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Ezután egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, végül egy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a sütőport.
A gyümölcstorta formát kivajazzuk. A tésztát a tortaformába töltjük, és előmelegített sütőbe tesszük.
10 percig magasabb hőfokon (kb. 200 fok) sütjük, majd levesszük takarékra (kb. 160 fok) és további 15-20 perc alatt készre sütjük. A kész piskótát kivesszük a sütőből, kiborítjuk a formából.

Közben a gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük és elkészítjük a vaníliapudingot.
Miután kihűlt, rákanalazzuk a piskótára, majd elrendezzük rajta a gyümölcsöket.
Ha ezzel is megvagyunk, a tortazselét a hátoldalán található útmutató szerint elkészítjük és ráöntjük a gyümölcsök tetejére.