2016. május 16., hétfő

Hamburger zsemle

Nemrég úgy ettük a hamburgert, hogy a húst én sütöttem hozzá, de most a zsemlét is ki akartam próbálni, hogy teljesen házi legyen!


Hozzávalók:

  • 600 g finomliszt 
  • 2 dl tej
  • 1 dl joghurt
  • 2 db tojás (1 tésztába, 1 kenéshez)
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • szezámmag

A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt.
Közben egy tálba mérjük ki a lisztet, tegyük bele a többi hozzávalót (joghurt, só, olívaolaj, 1 tojás), majd a felfutott élesztős tejet is öntsük bele, és dagasszuk be.
Meleg helyen kelesszük a duplájára.
Ha ez megvan, vágjuk 4 egyenlő részre, és formázzunk belőle zsemléket.
Tegyük tepsibe, amit sütőpapírral kibéleltünk és kelesszük még egy fél órát, utána kenjük le 1 felvert tojással, szórjuk rá a szezámmagot, majd előmelegített 180 fokon
kb. 20 perc alatt megsütjük. A tepsi alá tegyünk be egy edényben vizet.