2017. november 6., hétfő

Kovászos kakaós csiga





A csiga a korábbi élesztős verzió alapján készült.

Előző délután kivettem 100gramm kovászt az üvegből, adtam hozzá 50 gramm vizet, 25gramm cukrot és 100gramm kenyérlisztet. Jól összedolgoztam, meleg helyre tettem. Másnap reggel kapott még 50 gramm lisztet.



8h-kor elment az áram. Pár perc után eszembe jutott, hogy ez tervezett áramszünet, 16h-ig nem is lesz. ( Ki az a hülye, aki ezt vasárnapra tervezi?) Szuper, gondoltam, a villanysütőben én ma nem fogok sütni. Közben Anyával beszéltem telefonon, menjünk hozzájuk. Ok. Mondom, ilyen finom kakaós csigát még nem evett, sokszor csináltam már. Bedagasztottam a tésztát, úgy vittem el. 

Kimértem 250gramm kovászt és feloldottam 3,5 dl tejben. 60dkg finomlisztet összekevertem 50gramm kristálycukorral, csipet sóval, hozzáöntöttem a kovászos tejet és simára dagasztottam.




Betesszük a hűtőbe 1 órára. 
Utána 25 dkg vajat 2 sütőpapír közé teszünk, fél centi vékony téglalap alakúra nyújtunk, és ezt is betesszük a hűtőbe.


Ez most nálam kimaradt, összepakoltam a hozzávalókat és elmentünk Anyáékhoz és ott tettem hűtőbe.
1 óra elteltével a tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. Fél óránként kinyújtjuk és újra összehajtjuk a tésztát, összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokra elforgatva kezdjük a nyújtást.
A hajtogatás után jó fél cm-re nyújtjuk a tésztát, kicsit bevizezzük a tetejét és megszórjuk a cukros kakaóval. ( 25dkg kristálycukor, 10dkg kakaópor összekeverve) Feltekerjük és korongokat vágunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.








Mondom Anyának, hogy kapcsolja be a sütőt 220 fokra. Azt mondja, ez egy ezer éves villanysütő, nincs rajta hőfok. Sebaj, tekerd max-ra. Beraktam a csigákat. Elvileg 20 perc kell neki. Na ennek kellett 40, szépen kiszárította a tésztát. Mindegy, a fogaim még jók, majd elrágom  



A képeken látszik, hogy pedig jól indult. Nagyon jó volt a tésztája. 

Ilyen szokott lenni, ha minden stimmel! :D





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése