2016. december 19., hétfő

A legfinomabb kakaós csiga






Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de mindenképp megéri, ez a legfinomabb kakaós csiga, amit eddig ettem. A tésztája a hajtogatások miatt leveles lesz.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 30 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 10 g só
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg kakaó
A vajat két sütőpapír közé tesszük és fél centi vastagságúra nyújtjuk. Betesszük egy órára a hűtőbe, hogy megkeményedjen.
Az élesztőt a tejjel és a cukor felével felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk, majd a tésztát is hűtőbe tesszük.
1 óra elteltével a tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. Fél óránként kinyújtjuk és újra összehajtjuk a tésztát, összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokra elforgatva kezdjük a nyújtást. 
A hajtogatás után jó fél cm-re nyújtjuk a tésztát, kicsit bevizezzük a tetejét és megszórjuk a cukros kakaóval. Feltekerjük és korongokat vágunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.






Ezeket ma teljeskiőrlésű liszttel csináltam, így is nagyon szuper lett a tésztája! ( 70% - 30% arányban)