Igen, csupa nagy betűvel, mert Nekem ez vált be a legjobban,
ezt készítem minden alkalomra.
Ha marad belőle, még másnap is puha.
Ha marad belőle, még másnap is puha.
Hozzávalók:
·
35 dkg teljeskiörlésű liszt
·
15 dkg finomliszt ( vagy összesen 50 dkg finomliszt, ki hogy
szereti)
·
1,5 dl tej
·
25 gramm friss élesztő
·
1 tk cukor
·
10 dkg vaj
·
25 dkg túró
·
3 ek tejföl
·
2 tojás sárgája
·
3 tk só
·
25-30 dkg sajt
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Egy tálba kimérjük a lisztet és a vajat elmorzsoljuk benne, majd a túrót is. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tésztához és összedolgozzuk. Ezután beletesszük a tejfölt, tojást, sót és jól összegyúrjuk.
Kb 45 percig kelesztük, ez idő alatt a duplájára kel.
Közben lereszeljük a sajtot, és bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.
Ha megkelt a tészta, jó vékonyra kinyújtjuk téglalap alakúra, megszórjuk a sajt negyedével, majd félbe hajtjuk, majd megint félbe. Ismét kinyújtjuk, sajt, hajtjuk, hajtjuk. Aztán még egyszer megismételjük. Utána ismét kinyújtjuk, kb. egy ujjnyira és pogácsákat szaggatunk a tésztából.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal és 15 perc alatt készre sütjük.
Természetesen lehet variálni, sajt helyett magvakkal
megszórni, én ekkor egy kis tojássárgájával lekenem a tetejét, hogy a magvak ne
peregjenek le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése