2017. november 9., csütörtök

Hamburger zsemle 2.0





Beleöntünk egy tálba 180g langyos vizet, belemorzsolunk 30g friss élesztőt. Elkeverjük, majd beleöntünk 180g langyos tejet, 70g napraforgó olajat, 4 tojást, 55g kristálycukrot, 400g kenyérlisztet. Jól elkeverjük, hogy egynemű legyen, majd hozzáadunk még 400g kenyérlisztet, 2 tk. sót és ezt is jól összedolgozzuk. Kiborítjuk egy nem lisztezett munkalapra, és megdagasztjuk a csapkodós módszerrel .
Kb. 15 perc után már egyáltalán nem ragadt a pulthoz a tészta. Kiolajozott tálba tesszük, a tetejét is kicsit beolajozzuk, fóliával letakarjuk és 1 órát kelesztjük.



1 óra múlva kiborítjuk a pultra (még mindig nem lisztezzük), kézzel óvatosan téglalap alakúra formázom, vigyázva, hogy a bubikat ne nyomkodjam ki. Fantasztikus már most a tésztája, olyan, mint a pillecukor, nagyon puha, de nem ragad. Félbe hajtom, majd ismét félbe és még 1 órára visszateszem a tálba.




Amikor ez is letelt, kiborítom a pultra, egy habkártyával vagy késsel 12 darabra osztom (kb.125g/db)
és gombócokat formázok belőle.



Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Én 6 darabnál kipróbáltam azt, hogy alufóliából karikát csináltam köré, ami 32 cm hosszú volt és tűzőgéppel fogtam össze. Erről itt láttok videót.

Még egy órát kelesztjük a zsemléket.






Ha megkeltek, a tetejüket megkenjük hideg vízzel, szórhatunk rá szezámmagot és 190 fokos, előre melegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Nagyon finom, édeskés, puha tésztája van! Maradt egy pár darab másnapra, de ugyanolyan puha maradt a zsemle, mint frissen, mindenkinek csak ajánlani tudom!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése