2017. december 31., vasárnap

Pihe-puha sajtos pogácsa





Hozzávalók:
– 60 dkg fehér finomliszt
– 20 dkg puha vaj vagy margarin
– 1 evőkanál puha zsír
– 220g 20%-os tejföl
– 1 teáskanál kristálycukor
– 1 púpozott teáskanál só
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1dl langyos tej
– 1 db tojás és egy sárgája 
+ a megmaradt tojásfehérje és sajt a tetejére 

1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, majd felfuttatjuk.

2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval kézzel sima tésztává gyúrjuk.
 Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet. 
3. Egy tálban lefedve hűtőbe tesszük reggelig, de minimum 3-4 órára.
 A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!

4. Sütés előtt kinyújtjuk vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk: lentről középre, fentről középre,  aztán balról középre, jobbról középre. 20 percig pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk, meghajtogatjuk, újabb 20 percig pihentetjük.

5. Utána kisujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.

6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy tepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.

7. A pogácsák tetejét megkenjük  a megmaradt tojásfehérjével, majd megszórjuk őket reszelt sajttal. 

8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd száznyolcvan fokos sütőben alsó-felső sütés programon aranyszínűre sütjük őket, kb. 25 perc! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése