Békebeli sós teasütemény
A tésztához
- 1 dl habtejszín (állati eredetű!)
- 200 g vaj (nem margarin!)
- 375 g finomliszt
- 1 ek só
- 2 db tojássárgája
A tetejére
- 1 db tojás
- 3 dkg sajt (reszelve, ízlés szerint lehet füstölt is, sima is)
- 1 ek szezámmag/lenmag
- A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, ha egynemű a tészta, akkor már jó!
- Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra
- Majd egy fél órára tegyük a fagyasztóba.
- Ha letelt az idő kivesszük, és 1,5-2 cm nagyságú kockákra felvágjuk (semmiképp ne hagyjuk bent tovább, mert túlságosan megkeményedik, és nem lehet szépen vágni, akkor ismét várni kell, amíg kienged annyira, hogy szeletelhető legyen).
- A tetejét lekenjük 1 felvert tojással, majd ízlés szerint megszórjuk különböző magvakkal, és/vagy reszelt sajttal. Majd egy sütőpapíros tepsibe pakoljuk a kockákat.
- Így még jó hidegen betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk is kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése