2017. október 28., szombat

Kovász készítése







Már egy ideje magam sütöm itthon a kenyeret, de csak élesztővel.
Régóta gondolkodom a kovász készítésén, de anno, mikor elolvastam, úgy gondoltam, túl bonyolult, nem foglalkozom vele. Aztán egy ismerősöm Facebookra rakott fel pár képet a kovászos kenyereiről, és most annyira felspanolt, hogy döntöttem, kipróbálom.


1. nap

Egy 7dl-es befőttes üvegbe tettem 50g teljeskiörlésű lisztet és 50g vizet. Jól elkevertem, rátettem a kupakot, de nem zártam be. Egy befőttes gumit ráhúztam szintjelzőnek, így látszik, hogy beindul-e. Bevittem a hálóba, mert ott van stabilan 24 fok és hagytam 24 órát pihenni.

2. nap

Reggel hozzáadtam 2 evőkanál kenyérlisztet és 2 evőkanál vizet, jól elkevertem, majd megint csak lazán ráraktam a kupakot, beállítottam a befőttes gumit és ment vissza a helyére.


Estére a duplájára nőtt, vártam, míg visszaesik, és megetettem ismét. Ugyanúgy 2 evőkanál kenyérliszt, 2 evőkanál víz.


3. nap

Ma reggel így néz ki:



Látszik, hogy éjszaka teljesen a tetejéig emelkedett, most elkezdett visszamenni, hamarosan etetés! :)

Vártam még 1 órát, és elővettem egy másik tiszta befőttes üveget. Átkanalaztam 3 evőkanállal, hozzáadtam 25gramm teljeskiörlésű lisztet, 25gramm kenyérlisztet, 3 evőkanál vizet, jól összekevertem, beállítottam a befőttes gumit, és ment vissza a hálóba. Ezt most sűrűbbre hagytam. A maradékot kidobtam.

Mostantól őt etetem.


Ma esti állapot:



Holnap jelentkezem!


4. nap ( 2017.10.29)

Olyan jóllakott volt a kovászom, hogy 36 óra hosszáig nem kért enni. Az előbb kinyitottam az üveget, a villával ahogy széthúztam, gyönyörű szálas volt, sajnos elfelejtettem lefotózni, na majd a legközelebbi etetésnél. Szóval nemrég kapott 25gramm teljeskiörlésű lisztet, 25 gramm kenyérlisztet és 2 evőkanál langyos vizet. Jól összekeverve ment vissza a helyére. Várom a következő etetést.
És már alig várom, hogy elkezdjek kovászos kenyeret sütni. Délelőtt a youtube-on videókat néztem, hogyan formázzák, hogy vágják bele a különböző mintákat, eszméletlen, mik születnek!

Itt egy kis ízelítő:





5.nap

Ma reggel lefotóztam, hogy néz ki a kovász, szuper buborékos:


Villával összekavartam, elővettem egy új tiszta befőttes üveget és átkanalaztam most is 40g-ot.


Többször nem kell másik üvegbe rakni, mostantól ő marad. Hozzáadtam 50g vizet, jól összekevertem, utána 50g teljeskiörlésű lisztet, ezt is összekavartam, jó sűrű állagú.
Visszaraktam a helyére. Ha visszaesik, megetetem az 50g víz, 50g liszt kombóval, ha nem, reggelig hagyom.
Ez volt kb. másfél órája, most így néz ki:


Ugye a befőttes gumi mutatja, honnan indult. Jó lesz ez! Remélem, hosszú életű lesz! 


6. nap

Reggel kapott 50gramm vizet, 50 gramm kenyérlisztet és a helyére tettem.
Megint nem kellett etetni este. Ha visszaesik, akkor viszont etessétek!





Történt, hogy délután gondoltunk egyet és elutaztunk. A kovászt nem volt kedvem magammal vinni, ezért megetettem 50gramm vízzel és 60gramm teljeskiörlésű liszttel. Betettem a hűtőbe, lesz ami lesz alapon.


7. nap

Ma délután hazaérve egyből a hűtőt nyitottam ki, kíváncsi voltam, mi történt a kovászommal.
Szépen felfutott, úgyhogy úgy gondoltam, ez már jó lesz, kipróbálom életem első kovászos kenyerét.
Kivettem az üvegből egy új tiszta üvegbe 50grammot, hozzáadtam 50gramm vizet és 50gramm lisztet és ezt visszatettem a hűtőbe.
A maradékot lemértem, 100gramm volt, ehhez szintén hozzáadtam 50-50gramm vizet és lisztet és meleg helyre tettem. Vártam kb. 4 órát, szépen felment az üvegben. Egy tálba kimértem 250gramm teljeskiörlésű lisztet, 100gramm finomlisztet, 10gramm búzasikért, 10gramm sót, 270ml vizet, a felfutott kovászt, ami elvileg 200 gramm és 20gramm lenmagot. Alaposan kidolgoztam a tésztát.
Egy nagyobb szögletes ételhordóba beleöntöttem 5ml olivaolajat és a tésztát beletettem.


Ebben félóránként meghajtogattam minden oldalról, összesen háromszor, majd megformáztam, kilisztezett szakajtóba tettem vártam még fél órát és betettem éjszakára a hűtőbe.


8. nap

5-kor keltem, kivettem a tésztát a hűtőből és a konyhapultra tettem 2 órát kelni. 
Mivel nem akartam tovább várni, de úgy láttam, még egy kicsit kelhetne, hideg sütőbe tettem egy tepsire. Bevágtam a kenyeret, a tepsi alá behelyeztem egy vizes edényt, hogy gőzösítse a sütőt és 230 fokra bekapcsoltam. 25 perc múlva kivettem a vizes edényt, visszavettem a hőfokot 200 fokra, és még 30 percig sütöttem. Kivéve rácsra tettem hűlni.





Elsőre nem is rossz, most hűl, kíváncsi leszek a bélzetére és az ízére, teszek fel még képet.






1 megjegyzés: